Over Katja

Als keramiste ontwerp ik zowel functionele als artistieke creaties, alhoewel de grens tussen beiden soms vervaagt.

Ik denk in porselein…

Mijn functionele werk bestaat enerzijds uit handgemaakte creaties en anderzijds uit industrieel uitgevoerde werken.

Onder ‘K!-design by Katja Van Breedam’ ontwerp ik de handgemaakte collectie uit eigen behoefte of op maat voor een klant. Het functionele assortiment dat tot stand komt in samenwerking met fabrikanten ontwerp ik vanuit Katja Van Breedam. Mijn artistieke werken vallen ook onder mijn eigen naam.

Sfeerbeeld K!-Design door Katja Van Breedam | Artistieke creaties en functioneel design in keramiek
Sfeerbeeld K!-Design door Katja Van Breedam | Artistieke creaties en functioneel design in keramiek Sfeerbeeld K!-Design door Katja Van Breedam | Artistieke creaties en functioneel design in keramiek

Ontdek Atelier-K!

Mijn passie voor keramiek deel ik graag met anderen in creatieve workshops en cursussen.

Wil je kennismaken met klei? Dan is een workshop ideaal. Er staan steeds verschillende workshops op onze agenda waarvoor je individueel kan inschrijven. Ervaring is niet nodig!

Sfeerbeeld K!-Design door Katja Van Breedam | Artistieke creaties en functioneel design in keramiek

Over mijn techniek

Terwijl mijn vroegere werkwijze gebaseerd was op gietwerk met vloeibaar porselein (bone china), staat nu een tragere techniek centraal, die weinig gereedschap en een goede technische vaardigheid vereist.

De basis bestaat uit worstjes porselein, die in verschillende richtingen worden geknepen en zo allerhande karakters creëren. Ofwel omhoog (pinching) waardoor de creatie een vibrerende uitstraling krijgt door de licht zichtbare vingerafdrukken, ofwel worstjes op mekaar (coiling) waarbij werksporen duidelijk aanwezig blijven. Dit proces laat nauwelijks correcties toe en straalt daardoor fragiliteit uit. Een techniek die constant in beweging is, maar in de creatie zelf tot stilstand komt.

Creaties met een ziel

De vingerafdrukken en werksporen geven elke creatie een ziel. Het toont transparantie, eerlijkheid en onvolmaaktheden, die het resultaat uniek maken.

Maar deze evolutie in werkwijze sluit het ontwerpen met bone china niet uit. Integendeel, het blijft nog steeds een belangrijk onderdeel van mijn actuele verhaal. Het is een spel tussen emotie, toeval en intuïtie, gebaseerd op de taal van porselein om ieder te beroeren.

close

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe creaties en de laatste nieuwtjes.