BRONZE PRICE – 2014 Nantong International Contemporary Craft Biënnale

Begin september werd mijn werk ‘Wing Form’ geselecteerd om geëxposeerd worden in de ‘2014 Nantong International Contemporary Craft Biennale’, die loopt van 24 oktober t/m 23 november 2014.

Sfeerbeeld K!-Design door Katja Van Breedam | Artistieke creaties en functioneel design in keramiek

Symbol for a lifecycle

Begin september werd mijn werk ‘Wing Form’ geselecteerd om geëxposeerd worden in de ‘2014 Nantong International Contemporary Craft Biennale’, die loopt van 24 oktober t/m 23 november 2014. Aan deze biënnale is ook een wedstrijd verbonden, en – tot mijn grote verrassing! – kreeg de reeks ‘Wing Forms’ een ‘Bronze Prize’ toegekend. Dit was meteen mijn eerste internationale prijs, en nog wel in China, de bakermat van het porselein.

Wing Form is een mooi voorbeeld van de wederzijdse beïnvloeding tussen mens en materiaal, en hoe deze wisselwerking tot een creatief resultaat kan leiden. In dit geval: de golvende plooien die elke schaal uniek maken. Aanvankelijk wou ik immers eenvoudige, holle schalen maken, maar het porselein kwam als het ware ‘verkreukt’ uit de mal.

Hoewel het resultaat dus niet was wat ik verwacht had, oogde het wel mooi. Van die onopzettelijke vervorming van het materiaal ben ik dan gebruik gaan maken. Ik heb dit proces technisch zo verfijnd uitgewerkt dat ik de schalen nu bewust en consistent kan vervaardigen.

Gerecycleerd porselein en echt goud vormen de basis van dit prijswinnend ontwerp. Hoewel vele keramisten hun resten gietporselein weggooien, gebruik ik ze tot de laatste korrel. De schalen werden gemaakt van de gietresten van mijn functionele ontwerpen. De gouden, fragiele en soms grillige lijn staat symbool voor het leven. De schalen passen als een domino aan elkaar met als achterliggende filosofie dat het leven ook een aaneenrijging is van allerlei onverwachte momenten.

WING FORM – recycled slip casting leftovers
Wing Forms connected by a fragile line of gold
symbol for a life cycle

Sfeerbeeld K!-Design door Katja Van Breedam | Artistieke creaties en functioneel design in keramiek Sfeerbeeld K!-Design door Katja Van Breedam | Artistieke creaties en functioneel design in keramiek
close
Vorige
Volgende

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe creaties en de laatste nieuwtjes.